Jääkiekko levittää pällin!

Etenkään Tampereella majaillessaan ei voi välttyä altistumasta jääkiekolle ja urheilulle. Tuntuu, että ihmiset leimataan jo neuvolassa jonkin joukkueen kannattajiksi. Niinpä oitis oletetaan, että jokainen lajitoveri on kiinnostunut, seuraa hellittämättä otteluita töllöstä, jopa paikan päällä ja tunnustautuu jonkin seuran faniksi, ostaa fanikrääsää, kulkee jääkiekkotamineissa, ripustaa autoonsa suosikkijoukkueensa symbolin ja itkee jos/kun oma suosikki tai Suomen joukkue ei menesty. Urheilu alkaa olla jo yleisempi puheenaihe kuin esimerkiksi sää, joka nyt kuitenkin on dekadia olennaisempi juttu ihmisen elämässä.

Kaikkein pahinta urheilua on kiistämättä jääkiekko. Kyllä siinä pälli leviää kun joka tuutista tulvii paitsioita, pitkiä kiekkoja ja fanien älämölöä. Pelien aikaan asuminenkin on monessa kerrostalossa tuskallista, kun telkkaria töllöttävien jääkiekkohopojen möykkä kantautuu kämppään seinien ja katon läpi. Usein on tapana samalla kolistella pattereita, ikäänkuin jääkiekon varjolla voisi unohtaa alkeellimmatkin käytöstavat!

Telkkaria tai radiota on turha yrittää avata. Joka ikinen paikallisradiokanava lähettää matsin suorana. Ja jos ei Suomessa sattumoisin ole juuri peliä käynnissä, voidaan täyttää tyhjiö esimerkiksi USA:n vastaavalla sirkuksella. Edes kesällä ei voi olla rauhassa. Kummallista on sekin, miten telkkua tuijottavan isomahaisen penkki"urheilijan" itsetunto kohoaa taivaisiin, kun oma joukkue menestyy meillä tai maailmalla.

Entäs sanomalehdet? Valaiskoon seuraava tositapaus tilannetta: Aamulehden agentti soitti kerran eräälle jäkiksen vastustajalle aikomuksenaan saada tälle myytyä lehden vuosikerta. Kiinnostusta esiintyikin, mutta sillä edellytyksellä, että lehdestä saisi version, josta kaikki urheilu (lukuunottamatta moottoriurheilua, joka teknisenä lajina toki kiinnostaa) tai ainakin jääkiekkoon liittyvä aineisto olisi tyystin poistettu. Tämä ei kuitenkaan ollut (eikä tiettävästi vieläkään ole) mahdollista, ei edes lisähinnasta, joten se siitä lehden tilaamisesta. Mainittakoon, että kyseinen lehtimyyjä oli asiakkaan kanssa samaa mieltä, mistä iso hatunnosto!

Liikennekin jumittuu täysin paikallispelien aikaan. Kyllä ihmisille pitäisi osoittaa kiertotie, tai ainakin varoittaa asiasta hyvissä ajoin esimerkiksi asianmukaisella liikennemerkillä. Tampereella pälli leviää erityisesti Sammonkadun ja Hervannan valtaväylän risteyksessä. Kiekkofanit haluavat rynniä autoinensa hallin parkkipaikalle välittämättä punaisista liikennevaloista tai kanssa-autoilijoista tuon taivaallista.

Baarissa ei voi ainakaan MM-pelien aikaan käydä lainkaan. Joka helkutin räkälässä tuijotetaan töllöä ja huudetaan kurkku suorana. Jopa ns. paremmissa ruokaravintoloissa altistuu mölinälle, vaikka kuinka rauhallisesti haluaisi nauttia pihvistä ja seurasta (jos sellaista onnistuu jostain löytämään, useimmat kun tuppaavat olemaan nenä kiinni ruudussa). Mistä löytyisi sellainen jäykkä baari, joka uskaltaisi olla erilainen eikä noteeraisi minkään valtakunnan urheilua mitenkään?

Eikä voi pälliä levittämättä käydä edes töissä. Yleensä yksittäisellä työntekijällä ei ole mitään sanavaltaa siihen, mihin firma sponsorirahansa käyttää. Pahimmassa tapauksessa rahaa syydetään jollekin jääkiekkojoukkueelle. Työntekijälle tarjotaan ehkä "edullisia" lippuja ko. joukkueen peleihin - voisiko vähempää motivoida! Kyllä firman pitäisi tarjota anti-kiekkoilijoille jokin vastaava etu, esimerkiksi vapaaliput moottoriurheilutapahtumaan tai rock-konserttiin.

Jostain syystä kisojen aikaan on sallittua lopettaa työnteko jopa tuntien ajaksi jonkin ns. urheilusuorituksen seuraamista varten. Auta armias, jos samaan tapaan yrittäisi seurata TV:stä esimerkiksi jotain hyödyllistä teknistä ohjelmaa (jos niitä siis joskus töllöstä sattuisi tulemaan) tai rock-konserttia - ei tulisi kuuloonkaan.

Entäs kaupassa käynti sitten? Melkein poikkeuksetta eri kauppaketjutkin sponssaavat urheilua ja jääkiekkoa. Viimeistään kaupoissa myytävät tuotteet ovat ns. virallisia tuotteita, kuten suklaapatukat. Pahimmassa tapauksessa osa tuotteen hinnasta menee suoraan lajin hyväksi. Pennikin on liikaa! Jos vaihtoehtona on ostaa tuote, joka tiettävästi ei tue jääkiekkoa, ei tarvitse epäröidä hetkeäkään. Valitettavasti moisten tuotteiden esiintyminen on aina vain uhanalaisempaa.

Verorahoistakin mokomaa rahoitetaan. Moni nykyinen (ja tuleva) maailmalla touhuava "amatööriurheilija" (lue: ammattilainen) on nuorena oppinsa saanut yhteiskunnan tuella. Mutta kummasti se kotimaa tilaisuuden tullen unohtuu ja rahaa kääritään omiin taskuihin sen mitä keretään. Tästä innostuneena kunnanisät rakentavat jäähalleja joka tuppukylään, jotta pennut pääsisivät harjoittelemaan ja isoina jenkkilään. Muut rakennushankkeet siirtyvät vuosien päähän, mutta mitäs tuosta. Onpahan isilläkin jotain tekemistä kun voi kuskata poikaa kaukaloon ja huutaa laidalta pää punaisena kun poika menettää kiekon tai jää taas kerran alakynteen naapurin pennun taklatessa.

Parin vuoden päästä koko jäkis on unholassa ja hallit tyhjillään. Siinä sitten ihmetellään tumput ojossa, kaduilla tuskin minkäänlaista päällystettä, koulut homeessa ja opettajat pakkolomalla. Kyllä ihmisen pitäisi pystyä vaikuttamaan siihen, mihin hänen maksamiaan verorahoja käytetään. Varmaa on, ettei minkään valtakunnan urheilu, puhumattakoon jääkiekosta, saisi jäkiksen vastustajalta penniäkään. Rahaa voisi sen sijaan ilomielin laittaa teiden kunnossapitoon, rakentamiseen ja auraamiseen, kirjastoihin ja kouluihin. Ja miksei verorahoilla voisi rakentaa joka kylään esimerkiksi mikroautoradan (samalle paikalle jossa nyt on jäähalli), jossa saisi halutessaan käydä hurauttamassa pari kierrosta (ja johan alkaisi liikennekin sujua, ei olisi enää liikennevaloihin nukahtavia kuskeja. Tai moottoritiellä matelevia jonoja. On kyllä käsittämätöntä miten Suomesta voi ylipäänsä tulla mestariluokan formulakuskeja!) Siis onhan näitä nyt fiksumpiakin harrastuksia kuin luistella jonkin mustan esineen perässä samalla rusikoiden kanssapelaajia!

Jos nyt hakemalla hakee jotain hyvää jäkiksestä, niin on todettava että monissa kaupoissa on varsin rauhallista pelien aikaan - jopa hiljaisempaa kuin Kauniiden ja rohkeiden aikaan. Mutta eipä tuo juurikaan pälliä kavenna.

Jääkiekko kielletty 24h vrk, 365 päivää vuodessa (15kB)

Alkuun